måndag 2 november 2009

Recension: Star Wars Republic Heroes
För oss som kommer ihåg gamla storheter som X-wing-serien och den banbrytande FPS-serien Jedi Knight är det beklämmande att se hur LucasArts förvandlats från att vara topputvecklare till att kränga ur sig Star Wars-spel i parti och minut. Senaste försöket Star Wars: Republic Heroes försöker kombinera coop, plattformsgenren och pussel med gulligt tecknade figurer, tyvärr håller det inte hela vägen.

För en gammal Star Wars-nörd som undertecknad finns alltid hoppet om att en gång ska LucasArts återvända till fornstora dagar då man var en av världens bästa och mest banbrytande utvecklare. Därför är det med lite skräckblandad förtjusning man ger sig på varje nytt Star Wars-spel som kommer ut. Denna gång blandas Star Wars-licensen med coop och visst det gör att man genast förlåter en hel del för det är faktiskt ruskigt kul att springa runt med en vän och panga droider som antingen en klonsoldat eller en Jedi. Historien låter dig växla mellan olika karaktärer som Anakin Skywalker, Obi-Wan Kenobi, Ahsoka Tano, Mace Windu, och Kit Fisto. För er som sett antingen den nya trilogin eller den tecknade tv-serien Star Wars The Clone Wars så är detta välbekanta ansikten.





Själva spelandet är en mix av plattformsspel, action och pussel. För det mesta fungerar det bra om det inte vore för den konstiga kontrollen. Trots att man är en Jedi kan man stuup i kvarten trilla ner från ena klippan efter den andra trots att man följer instruktionerna. I nästa stund kan man hoppa från ena klippan till den andra utan några som helst problem. Detta gör att man undrar om det är en själv som är problemet och inte kontrollen, men efter att ha kollat på forum på Internet märker man fort att detta är något fler har problem med och i längden är det väldigt frustrerande. Att ha Yoda som ploppar upp stup i kvarten med diverse visdomsord är kanske roligt första kvarten, men efter ett tag blir det bara irriterande och detta är ytterligare ett bevis på bristande kontroll, det borde gå att stänga av Yoda på något vis.





När du inte irriterar dig på kontrollen är spelet faktiskt helt ok och du kommer att följa historien från flera olika perspektiv beroende på vilken karaktär du spelar. Detta har såklart sina för och nackdelar. Fördelarna är uppenbara i och med att det ger mer variation för dig som spelar. Nackdelarna är tyvärr lika uppenbara och består utav att historien som sådan tappar i fokus och känns mest som något påklistrat hafsverk vilket är synd då tidsperioden spelen utspelar sig innehåller en hel del historia som borde gå att utnyttja bättre. Grafiken i spelet är helt ok, det är en slags tecknad variant som faktiskt inte är så dålig som man kan tro. Det är oerhört mycket specialeffekter, explosioner, vackra landskap och allmänt ös.





Ska man summera spelet känns det som att uttrycket helt ok passar perfekt här. Coop och Star Wars hade kunnat blivit något riktigt stort, men tyvärr finns det en hel del missar vad gäller historia, kontroller och innehåll. I väntan på nästa stora Star Wars-titel är dock Star Wars Republic Heroes ett helt ok tidsfördriv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar