tisdag 1 december 2009

Recension: Steelseries 9HD

Musmattor har gått en lång väg från billiga tygmattor för 10 kr på det glada 80-talet till dagens topprodukter. Steelseries är en av marknadens tyngsta aktörer när det gäller tillbehör för gamers och nu är man på gång med ännu en högkvalikativ produkt - i alla fall om man får tro pressutskicken. Här tar vi reda på om det verkligen finns fog för lovorden för musmattan 9HD.




Musmattan levereras i en snygg plastförpackning och utöver musmattan får du även en behändig trasa som du kan använda om det behövs. När man tittar på 9HD är det inte utan att man får S&S-vibbar. För er som inte vet det är S&S Steelseries trotjänare nr 1 vad gäller musmattor. Formen på 9HD är samma som S&S och storlken likaså: 320 mm lång, 270 mm bred och 2 mm hög. Färgen är stilrent grå och 9HD har även fått Steelseries nya logga nere i hörnet. Musmattan har också tonvis med små Steelseries-logor på sig och enligt tillverkaren ska dessa inte enbart vara där för utseendets skull utan ska ge bättre läsyta för möss med laserteknik. Huruvida det är sant eller inte är svårt att utröna i testet, men rent spontant känns mattan väldigt bra.




Utvecklingen av musmattor har onekligen kommit framåt sedan 80-talet då man satt med billiga tygmattor. När man använder 9HD märks detta främst på det extremet smidiga glidet. Oavsett mus är den väldigt skön att arbeta med. Glidet är helt enkelt perfekt. Höjden på den är bra och det är egentligen bara storleken jag tycker är något liten, fast det är förståss personligt beroende på hur stor musmatta man gillar. Priset ligger på allt ifrån 280 kr upp till 500 kr beroende på var man beställer ifrån. Detta är såklart en nackdel då det finns likvärdiga konkurrenter med billigare alternativ. Ska man beställa online till exempel är det viktigt att ni kollar in fraktkostnaden före beställning, annars är det lätt att priset springer iväg lite väl mycket.

Efter att ha prövat den här musmattan ett tag nu är det bara att konstatera att det är en riktigt skön musmatta som levererar på nästan alla punkter. För det första tycker jag den är något liten fortfarande och hoppas att Steelseries släpper en större variant. Storleken är dock något som är väldigt subjektivt, vissa vill ha större musmattor och andra mindre. Om detta är negativt eller inte är alltså helt och hållet upp till dig. För det andra känns den för snarlik Steelseries gamla trotjänare S&S. Har utvecklingen på musmattor problem att gå framåt? Verkar onekligen så. För det tredje tycker jag att ett snittpris på 300 kr för en ny produkt som är så snarlik en gammal trotjänare är för högt. Om du beställer online blir det svårt att hitta den under 400 kr vilket gör priset till ett ännu större problem. Det är dessa punkter som gör att musmattan, som i övrigt är pefekt och grymt skön, inte når hela vägen fram till toppbeyget. Gamers som ska ha denna är ni som vill ha något nytt och bra och kan köpa den direkt i butik. Sitter ni sedan tidigare på S&S eller dylikt är det bättre att vänta tills priset går ner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar