fredag 11 december 2009

Recension: Sidewinder X8

När man hör namnet Sidewinder tänker man främst på alla gamla gedigna flygspakar och joysticks som Microsoft släppte under sent 80-tal samt 90-tal. Numera är Sidwinder förknippat med möss och det exemplar jag fått tag på heter Sidewinder X8 och frågan är om musen kan axla rollen som tungviktare efter klassikern 3.0.

Tekniska specifikationer
2,4 GHz trådlös anslutning
BlueTrack-teknik
Tolv knappar varav sju är programmerbara
Rullhjul med Tilt
Full-Speed USB-rapportering
Device Stage
LCD-skärm
Knapp för snabbstart
DPI-växling
Utbytbar musfot
Makroinspelning







För verkligheten är sådan att när man pratar spelmöss och nämner Microsoft då säger alla som kan något om spelmöss genast: "Ja men det är ju 3.0:an!" Undertecknad har nött ut ett antal sådana spelmöss. Det första som man märker när man packar upp Sidwinder X8 är designen. I brist på bättre uttryck kan man kalla den "spacad" och annorlunda. Den där lite runda formen är borta och denna sticker verkligen ut, fast på ett bra sätt i alla fall för mig. Det bör återigen tilläggas att när det gäller form och ergonomi är det väldigt personligt och folk som ska köpa spelmöss bör alltid gå till en affär och prova för att hitta rätt. För mig är den dock perfekt, ligger som gjuten i handen när man använder den.

När det gäller funktion sedan är den fullproppad med finesser. Det första man märker när man plockar upp den är den lilla sladdosan som inte bara är en slags sladdhållar utan även innehåller extra musfötter för att justera glidet. Tre olika alternativ finns det allt som allt. Musen kan du sedan använda antingen som trådbunden via ett litet metallfäste eller som trådlös. När den är trådlös går den på batteri och det finns en liten LCD-skärm som visar status på detta. 30 timmar räcker det till för intensiv spelning innan den måste bytas. Vill du spara på batteriet finns en mycket smidig av- och på-knapp under musen. Ovanpå musen har du två sidoknappar som sitter väldigt bra till och är lite annorlunda utformade. Dessa är nämnligen lodräta och gör det lättare att hitta knapparna. Det finns även knappar som ställer in DPI på musen och det varierar mellan 4000, 1000 och 500 och det står på LCD-skärmen vad det är för inställning just du kör med. Perfekt att kunna ändra detta smidigt i spelet beroende på vilken situation du befinner dig i. Scrollhjulet är även det väldigt skönt och med hög respons. Kan kännas lite onödigt att ha en knapp dedikerad för att öppna spelmappen i WIndows, men det finns det i alla fall. Till sist finns även en knapp för att snabbt komma åt en funktion för makron.






Att använda musen är ett rent nöje. Oavsett om du använder den i spel, Windows-arbete eller bara slösurfar funkar den klockrent. Eftersom du kan avända den som både trådlös och sladdbunden gör det att den dessutom är väldigt flexibel och går att använda i princip överralt. Att programmera knapparna till den eller göra makron för spel funkar även det utan problem via det medföljande programvaran Intellipoint. Vad gäller funktion, användning och prestanda är detta en toppenmus.

Microsoft Sidewinder X8 är en perfekt mus sett ur ergonomisk synvinkel för min del. Men då är jag också högerhänt, vänsterhänta göre sig tyvärr icke besvär med denna mus och det är såklart en nackdel. En annan nackdel är att det inte går att justera vikten på musen. Ytterligare en är priset då den fortfarande ligger på allt mellan 700 kr upp till 1 000 kr beroende på var man köper. Dessa tre nackdelar gör att musen inte når ända fram till toppbetyget utan får en mycket stark fyra. För den är otroligt skön att jobba med och full med funktioner och en klart värdig arvtagare till klassikern IE 3.0.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar