lördag 17 oktober 2009

Duell: G9x Laser Mus vs G500 Gaming Mus

Att hitta rätt spelmus i den djungel av utbud som finns därute är minsann inte lätt. Tidigare var det i princip bara Logitech och Microsoft som gällde med sina klassiker MX-serien och Intellimouse Explorer-serien. Inte så nu längre med företag som Razer, Roccat, Steelseries med flera som slåss om uppmärksamheten är det större konkurrens än någonsin. I jakten på den perfekta spelmusen känns det dock narturligt att börja med Logitech och denna gång handlar det om en duell mellan G500:an och G9x, en slags budget vs lyx-test kan man säga. För att ytterligare komplicera det här med att hitta bästa spelmusen ska det tilläggas att vad som är den bästa spelmusen är ungefär lika svårt att enas som vad som är den bästa musiken. Alla har sin egen åsikt och tycker olika om passform, funktioner, vikt, utseende med mera. Därför kan det löna sig om du som köpare har möjlighet att kunna åka till en affär och pröva musen i förväg för att i alla fall känna på vikt och form. Med det sagt, låt duellen börja!

Tekniska fakta G9x – Pris ca: 800 kronor

Avläsning
  • Upplösning: 200–5 700 dpi
  • Bildbearbetning: 12 megapixel/sekund
  • Maxacceleration: 30 G
  • Maxhastighet: Upp till 4,2 meter per sekund

    Reaktionstid
  • Dataformat för USB-gränssnitt: 16 bitar/axel
  • Rapporteringsfrekvens: Upp till 1 000 rapporteringar per sekund
  • Viloläge: Inaktiverat
    Hemsida
    G9x













    Tekniska fakta G500 – Pris ca: 600 kronor
    Avläsning
  • Upplösning: 200–5 700 dpi
  • Bildbearbetning: 12 megapixel/sekund
  • Maxacceleration: 30 G
  • Maxhastighet: Upp till 4,2 meter per sekund

    Reaktionstid
  • Dataformat för USB-gränssnitt: 16 bitar/axel
  • Rapporteringsfrekvens: Upp till 1 000 rapporteringar per sekund
  • Viloläge: Avaktiverat

    Hemsida
    G500











    I paketet för G9X Laser Mus ingår förutom själva musen följande:
  • Förpackning med extra vikter
  • Manual
  • Extra kåpa som kan sättas på musen för bättre grepp

    I paketet för G500 Gaming Mus ingår förutom själva musen följande:
  • Extra vikter till musen
  • Manual

    Noterbart är att även om båda mössen fungerar direkt vid inpluggning i datorn tillhandahåller inte Logitech någon skiva med drivrutiner i paketet vilket är ett litet minus då man inte alltid har tillgång till Internet för att ladda hem drivrutinerna. Att hitta rätt drivrutin för din mus är inga problem. När du väl hämtat hem den version av setpoint som behövs är den enkel att installera och lätt att lära sig. I setpoint kan du sedan justera musknapparnas känslighet, lägga in makron, bestämma funktion för knapparna och mycket mer. Kort sagt, mycket smidigt program att använda som funkar bra för båda mössen.







    När nu tekniska fakta, uppackning och installation är avklarat är det dags för att testa mössen. Jag har valt att använda mig av spelen Call of Duty 4, StarCraft Broodwar och World of Warcraft. Utöver att testa mössen i spel ville jag även se hur båda fungerar i vanligt windows-arbete som t.ex surfning, flytta filer och dylikt samt även hur båda funkar i andra program som till exempel Photoshop. Observera också att det här som det subjektiva framträder extra tydligt och det som känns rätt eller fel för mig behöver inte innebära att det känns rätt eller fel för dig. Jag vill därför återigen påpeka att ska man köpa en spelmus idag är det bäst att försöka ta sig till en affär där man kan få prova en innan köp så att man kan hitta en mus som passar en själv så bra som möjligt.

    Duelldags - speltest och windowsarbete
    Som jag nämnde tidigare har jag valt tre olika typer av spel för att på så sätt kunna få så brett testområde som möjligt. Det man märker är att båda mössen egentligen har samma fördelar och delvis också samma nackdelar. Jag säger delvis för att i G9x:s fall är det inte bara problem med placeringen av knapparna den har också, i mitt tycke, överkänsliga sådana. När det gäller G500 handlar det egentligen bara om felplacerade knappar. Framför allt gruppen knappar på vänstersidan ovanför vänstra musknapp känns väldigt konstigt placerad. Dessutom extremt nära varndra så väldigt lätt att komma åt fel knapp. Utöver detta är båda mössen väldigt sköna och kompetenta att använda både i långa och korta spelsessioner.

    När det gäller windows-arbete är inte bristerna alls lika påtagliga. Förmodligen för att man helt enkelt använder färre knappar där. Oavsett om det handlar om Photoshop, utforskaren eller något annat program funkar båda riktigt bra. Överkänsligheten i GX9 som var irriterande i spel är inte heller lika påtaglig här. Detta beror förmodligen på att tempot inte är lika hetsigt i windows-arbete som i speltesterna.


    Slutsats - G500 vinner över G9x
    Efter att ha använt både G500 och G9x under en tid i såväl spel som i windows-arbete kan jag konstatera att för mig är G500 nr 1 mellan dessa båda möss. Anledningen är att den helt enkelt är skönast. Även om G9x på pappret ska vara bättre är det flera saker jag stör mig på när det gäller den musen. Knasiga placeringar av knappar, problem med känsligheten på knapparna och inte lika skön form som G500. Därmed inte sagt att G500 är perfekt. Även den lider av att ha knasigt placerade knappar men vinner på skön form och bra känslighet i knapparna. G9x får en svag fyra och G500 får en stark sådan.

    Betyg G9x och G500:
  • Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar