torsdag 5 november 2009

Krönika: Vilken pangstart på spelåret 2010

Ni har väl hört det gamla uttrycket om att den som väntar på något gott väntar aldrig för länge? Normalt sett brukar jag säga att det är tvärtom, man vänar alltid för länge. Så är dock inte fallet i spelbranschen, där är det snarare tvärtom bra att vänta. Trots att vi har julhandeln runt hörnet med alla stortitlar på gång väntar jag istället på slutet på januari, det ni.

För det är såhär att spelbranschen är nog den mest säsongsbetonade bransch jag känner till. Tradionellt sett har allt fokus lagts på julrushen och resten av året varit ren öken med några få undantag. Nu verkar detta vara på väg att ändras och det visas särskilt tydligt nästa år. Då fårvi spel som action/co-op-spelet Army of Two 2 och framför allt actionrollspelet Mass Effect 2 redan i januari. Kan ni tänka er höjdarspel redan så tidigt? Sedan fortsätter det i februari med spel som actionspelet Alien vs Predator, rysarspelet Bioshock 2 och actionspelet Splinter Cell Conviction.

Sedan rullar det på efter det med titlar som Alan Wake, Heavy Rain, Red Steel 2, det finns alltså något för alla redan under första kvartalet nästa år. Resten av året har stortitlar som StarCraft 2, mera Halo, nya Final Fantasy, Nintendo-titlar som nya Mario och kanske också nya Zelda och mycket mycket mer.
Detta är något som är extremt ovanligt att spelbranschen öppnar ett nytt år såhär starkt med en bra blandning av nya titlar och efterlängtade uppföljare. Uppföljningen av resten av året ser också minst sagt bra ut. Varför är detta då viktigt? Jag skulle vilja ge tre anledningar till det. Det är aldrig bra att koncentrera så mycket kraft på en kort period som julhandeln. Blir väldigt lätt att flera titlar försvinner i det anstormande kaos som uppstår när alla spelen ska ut och säljas lagom till jul.

Även försäljningen i helhet påverkas negativt av detta då flera titlar som skulle sålt bra försvinner i konkurrensen. Dessutom kan vi kunder bara köpa så många spel på en och samma gång. Vilketför oss in på sista punkten. Spelbranschen mår bättre av en mer jämn försäljning som sprids årent runt eftersom det dels ger mer titlar utrymme och dels leder till ökad försäljning.
Alltså låt oss slippa ökenvandringarna från förr då man fick spel till julhandeln och sedan några få gånger om året i övrigt. Ge oss fullt ös från början med maxade upplevelser som kittlar såväl kropp som själ.

Här nedan får ni lite YouTube-videos från spelen ni ska kolla in under första kvartalet nästa år.

Mass Effect 2


Army of Two 2


Aliens vs Predator


Bioshock 2


Splinter Cell Conviction


Alan Wake

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar