söndag 15 november 2009

Recension: Football Manager 2010

Jag är en sådan där lagom fotbollsentusiast. Med det menar jag att jag följer landslaget, har mina favoritlag i olika ligor och följer Champions League. Jag är däremot ingen fanatiker som kan allt om sporten och dess utövare. Det var för dessa som Football Manager kom till, spelet som låter fansen ta över bokstavligt talat. Detta gjorde också att när jag sist prövade serien tyckte jag att den var alldeles för krävande för att kunna lyckas. Nu med årgång 2010 ute ska det bli spännande att se om utvecklarna lyckats hitta en balans mellan att vara tillräckligt utmanande för hardcore-fansen men ändå tillgänglig för oss vanliga fotbollsälskare.

När man börjar spelet märks direkt att Sports Interactive tänkt på alla typer av spelare. Det finns en herrans massa språk att välja mellan, självklart är svenska med där. Efter det kan du också välja hur mycket hjälp du vill ha. Veteraner kan såklart köra utan assisstans om man vill det. För oss andra kan vi få massor av hjälp som är lite olika beroende på om du väljer att träna landslag eller klubblag. Själv satsade jag på klubblag direkt och att vinna Allsvenskan med Kalmar. Som klubbtränare kan du t.ex. få hjälp med scoutning av nya spelare, få ordning på harmonin i laget, hantera skador via klubbläkare, eller varför inte hur du ska hantera pressen på presskonferenser? När du blir varmare i kläderna kan man enkelt bli av med all hjälp om så önskas.





Det finns massor att ta del av i spelet. Du har databaser för allt ifrån spelare till medhjälpare världen över. När du sedan har ditt lag är det dags att börja gå igenom taktik. Här märks det att Sports Interactive verkligen tänkt till. Det är enkelt och smidigt att dra upp taktiken för om man vill ha olika spelsystem eller om man vill att en viss spelare ska bete sig på ett visst sätt. Skulle matchbilden sedan ändra på sig under matchens gång kan du via menyn under matchen gå in och ändra hur laget spelar via något som kallar sidlinjesmenyn. Efter match är det dags att gå igenom resultat, stämning i truppen, möjliga skador eller möjliga omplaceringar. Du kommer att få en hel del att göra. När du väl tagit ett lag, oavsett om det är klubb- eller landslag, ja då väntar tonvis med andra alternativ på dig.





Det som Sports Interactive uppenbarligen lagt ned mest tid på är dock utseendet. Det märks verkligen att detta är en fotbollssimulator för 2000-talet. Du har enkla menyer där du hittar allt du behöver via enkla klick. Grafiken på spelare i spelets alla databaser har också förenklats för att det ska bli lättare att ta till sig all information. Den viktigaste nyheten i mitt tycke är dock 3D-motorn som låter dig upplelva matcherna och publiken på ett helt annat sätt än tidigare. I matcherna har du dessutom full kontroll över laget via toppmenyer så att du inte behöver lämna matchen medan du ändrar i laget. Vidare har du full kontroll över själva matchen. Att se två halvlekar om 45 minuter plus övertid går såklart. Detta lär dock bli långdraget i längden med tanke på alla matcher du kommer att gå igenom. Då kan du enkelt välja att antingen snabba upp farten, eller att se sammandrag i olika längd. Det finns självklart också en reprisfunktion som gör att du lättare kan du studera matchens höjdpunkter. Efter varje match ger spelet dig en analys av matchen så att du får bättre koll på vilka spelare som var bra eller dåliga om du skulle ha missat det under matchen.

Hur ska man då summera ett mastodontspel som Football Manager 2010? Enklast är att göra det med två ord: köp det! Spelet kommer att erbjuda dig hur många timmar som helst av ren spelglädje. När du tröttnat på att träna klubbar över hela världen via lägre divisioner upp till landets högsta och sedan ut i Europa. Då kan du ta över landslag över hela världen istället. För veteranerna av serien finns djupet och storslagenheten där sedan tidigare spel. För oss mer normalintresserade fotbollsentusiaster är spelet väldigt lättillgängligt utan att för den delen spara på djupet. Kort sagt, Sports Interactive har verkligen lyckats denna gång. Enda problemet som jag ser det är hur man ska lyckas övertyga folk att köpa nästa utgåva från serien då denna version är så jäkla bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar