söndag 22 november 2009

Recension: Logitech G19-tangentbord


Traditionellt sett när det gäller så kallad gaming-relaterad hårdvara brukar det fokuseras på möss och musmattor. Tangentborden brukar glömmas bort och vara någon billighetsvariant trots att det är ett av dina viktigaste redskap när du spelar. Logitech har insett detta och har i och med sitt G19 släppt ett riktig värstingvariant av tangentbord. Här kommer ni få reda på om det är värt pengarna.

Först lite tekniska prestanda och innehåll i paketet:





  • Windows® XP eller Windows Vista®, Windows® 7
  • Mac OS® X 10.4 eller senare
  • Port för höghastighets-USB 2.0
  • 20 MB ledigt hårddiskutrymme

  • Cd-rom-enhet
  • Logitech® G19-speltangentbord
  • Nätadapter
  • Program-cd
  • Dokumentation

    Första intrycket och installation

    När du öppnar upp paketet och tar fram tangentbordet är LCD-skärmen det första du lägger märke till. Det andra den oerhört stilrena designen och det tredje tyngden. Detta är ett oerhört stabilt tangentbord som står bra på skrivbordet och inte glider iväg något. Som ni ser i listan över paketinnehåll kräver tangentbordet en egen nätadapter och den är till för att hålla igång LCD-skärmen och USB-portarna. Något som kan bli ett problem när det gäller LAN, då man där ofta har begränsat med uttag.

    Att installera tangentbordet är inga som helst problem. Datorn hittar mjukvaran direkt och när den väl är installerad och klar väntar konfigurationen. Framför allt är det tangenterna till vänster, G1-G12, som du kan programmera hur du vill. Antingen genvägar till program, filer, spel eller macron. Med hjälp av tangenterna M1-M3 kan du dessutom ha olika profillägen. Detta innebär att du för varje profilläge kan ha tangenterna G1-G12 för en specifik funktion. Alltså totalt 3*12 - 36 stycken möjligheter för funktioner. Imponerande! Utöver själva tangenterna kan du även ställa in LCD-skärmen för olika program. Exempel på detta är att du kan visa filmer från YouTube på skärmen, eller klockan, eller status på mejl, samt CPU-kraft för att nämna några funktioner. I spelsammanhang kan du se info som t.ex. hälsa och liv eller ammo beroende på spel. Övriga knappar som finns har mest med mediafunktioner att göra som att pausa, stoppa, höja och sänka volym och skippa framåt eller bakåt. Till sist ska det även nämnas att du kan personfiera ditt tangetbord genom att välja hur det ska se ut. Du har en färgskala som du kan välja mellan på tangenterna så att dessa lyser i mörker. Om du inte gillar den här typen av extra funktioner kan du stänga av det.




    Användning
    Det tar lite tid att konfigurera tangentbordet men när det är gjort är det en fröjd att använda. Tangenterna känns väldigt sköna och rejäla när man skriver eller spelar. En något negativ sak dock är att tangenterna inte är så tysta. En positiv sak som bör nämnas är dock det extra handlovsstödet som finns med. Detta är såklart väldigt personligt om man använder eller inte, för det tycker jag var väldigt skönt. En annan fördel är att det under tangentbordet finns små kabelkanaler man kan använda för att lägga in sladdar från t.ex. hörlurar. Att använda G1-G12-knapparna funkar riktigt smidigt och det enda som är lite synd är att det inte är fler spel som stödjer det. Samma kan man säga om LCD-skärmen men stödet för Ventrilo är kanon där man kan se den man pratar med i spel på skärmen direkt, toppenbra.





    Slutsats
    Detta är ett mycket bra tangentbord som har väldigt få nackdelar, därför börjar vi med dessa. Tyvärr är en av dessa priset som alltså fortfarande ligger runt 1 700 kr vilket är väldigt mycket för ett tangentbord. På grund av extraknapparna till vänster är det dessutom rätt stort, vilket hemmavid inte gör något, men på LAN kan strula till det där man har begränsat med utrymme. Även nätadaptern kan ställa till det på LAN av samma anledning. Trots att det funnits ett tag på marknaden är programmen till LCD-skärmen ganska få.

    Det var som sagt det negativa, när det gäller det positva finns det en väldig massa att ta upp. Känslan är suverän och även kvalitèn. Tonvis av tangenter som du kan programmera. LCD-skärmens stöd för Ventrilo är kanon när man ser vem man pratar med direkt på skärmen. Även möjlighetern att personfiera tangentbordet är bra.

    Kort sagt, det är inte helt lätt att sätta betyg på Logitech G19. Tyvärr når det inte riktigt fram till toppbetyget utan det får en riktigt stark fyra. Har du pengar över är detta det bästa tangetbordet för spelare på marknaden just nu.
  • 1 kommentar:

    1. hur får ja ner ventrilo där har suttit här och förskt i timmar

      SvaraRadera