söndag 6 december 2009

Recension: Forza Motorsport 3

Med Forza Motorsport-serien har Microsoft på allvar börjat konkurrera med giganten Gran Turismo och nu med del tre i serien går man in för att slå knockout på motståndarna och det vetetusan om man inte lyckats.

Det första man lägger märke till när man ska spela Forza Motorsport 2 är att det är två skivor i fodralet och att ena skivan kräver en extra installation på hårddisken. Det är för att du ska kunna ta del av alla hundratals bilar och banor som finns med i spelet. Att det satsats på innehåll här märks alltså direkt. Nästa grej du lägger märke till är hur oerhört snyggt spelet är. Bilmodellerna är enormt detaljerade och det är nästintill fotorealistiskt. Både insidan på bilarna och utsidan är verklighetstroget återskapade. Även miljöerna runt bilarna som själva banan och landskapet utanför den håller också högsta klass. Du kommer att åka runt mellan olika landskap som bjuder på hisnande utsikt från bergssluttningar eller varför inte romantiska vattenfall?





Med ett yttre i världsklass sätter spelet direkt press på att leverera vad gäller innehåll och det gör det med besked. Din karriär är upplagd enligt ett schema som gör att du får kontinuerligt med race. Allt eftersom du avancerar får både du och din bil erfarenhetspoäng och får tillgång till mer prylar att uppgradera med. Du kommer även att få tillgång till fler bilar av olika märken. Känslan när du kör är något utvecklarna Turn 10 verkligen lyckats med. Farten finns där och det märks även skillnad från bil till bil beroende på om du kör en familjebil eller värsta sportbilen kommer du märka tydlig skillnad hur bilen beter sig på banan. Som spelare har du dessutom möjligheten att ställa in olika hjälpmedel. Beroende på din nivå kan du välja att ha med hjälpmedel som abs, bromslinje och dynamisk racinglinje för att nämna några alternativ. Ett bra system som gör att även icke racingspecialister kan njuta av spelet. En nyhet i Forza Motorsport 3 är funktionen att välja snabbuppgradering av bilar. Detta är en slags hjälpfunktion där spelare kan låta spelet välja ut delar rekommendera för just din bil. Självklart kan alla bilälskare som vill pula med allt själva göra det. En annan nyhet är funktionen med replay-möjlighet där du mitt i racet kan göra om ditt senaste misstag. Lite fusk kan tyckas, men det är upp till var och en om man vill använda det eller inte. Karriärläget är enormt och omfattar tonvis med race och bilar och du kommer att spendera många timmar här.





När du är klar med karriärläget väntar spelets olika funktioner för dess fans som till exempel möjligheten att måla bilarna. Denna funktion har förbättrats enormt sedan tidigare spel. Numera kan man till och med sälja sina alster via spelets inbyggda affär där allt visas upp för omvärlden. Online-stödet i övrigt är imponerande med många olika spellägen där du antingen kan spela privat mot vänner eller delta i lopp och turneringar mot flera olika människor du aldrig mött förut.

Efter att ha spenderat åtskilliga dagar med Forza Motorsport 3 så ser jag egentligen bara ett enda problem med spelet. Det är hur Microsoft och Turn 10 ska kunna göra det här bättre. Visst det tekniska som grafik, fysik, detaljer och dylikt kommer alltid att kunna förbättras men sedan då? Forza Motorsport 3 har tonvis med banor, bilar och möjligheter som gör att spelet kommer räcka oerhört länge. När du väl slutat med att köra själv har du sedan en minst lika ambitiös online-satsning på Xbox Live att se fram emot. Det här är ett enormt spel på alla sätt och vis. Enormt bra, enormt mycket innehåll, enormt snyggt och sist men inte minst enormt roligt. Kort sagt, detta är ett spel som alla ska ha.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar