onsdag 16 juni 2010

Krönika: Nintendo vinnare av årets presskonferensbatalj

Borta i Los Angeles (USA) pågår just nu spelmässan E3 för fullt. Traditionsenligt har också spelbranschen tre konsoljättar (Microsoft, Nintendo och Sony i den ordningen) hållit sina presskonferenser för media och branschfolk där man ska visa upp vad som komma skall inför resten av spelåret. Lika traditionsenligt brukar vi få se Microsoft komma med en rejäl överraskning, Nintendo vara tragiskt dåliga och Sony leverera minst en minnesvärd chef på scen. I år var det enbart Sony som levde upp till dessa förväntningar.

Microsoft var först ut och fokuserade tyvärr alldeles för mycket på sin nya rörelsekontroll Kinect. Visst den är viktig för Microsoft men eftersom man redan haft en visning för den tidigare borde det kunnat lega mer fokus på tjänster och spel till Xbox 360. Kinect med spelen som visades känns mest som ett ok försök att stjäla kunder från Nintendos framgångsrika koncept med deras Wiimote och Nunchuck. Vi riktiga gamers (så kallade hardcore) hade hoppats på fler överraskningar liknande Final Fantasy-bomben förra året. Nu blev vi matade med spel som Metal Gear Solid Rising, Gears of War 3, Halo: Reach och Fable 3 för att nämna några. Visst inga dåliga spel alls, men det är alla spel som vi redan hört talas om. Personligen hade jag sett fram emot ett avslöjande av någon form av samarbete med Take 2 och nästa Grand Theft Auto. Det hade smällt högt, istället fick vi tidsexklusivt material från Call of Duty-skaparna. En annan sak som märktes var den totala avsaknaden av fokus på 3D. Ska bli intressant att se hur Microsoft tacklar Nintendo och Sonys satsningar på det framöver eller om man helt enkelt skippar en satsning på 3D helt och hållet. Intrycket av mässan blir et t njae, bättre kan ni Microsoft.

Nummer två bland jättarna var Nintendo som varit senaste årens slagpåse med den ena värdelösa presskonferensen efter den andra. Antiklimax förra året var utan tvekan Vitality Sensorn som såg ut att var ytterligare någon billig plastig sak som Nintendo vill kränga till sina konsumenter. Som tur var lös den och alla andra fånigheter med sin frånvaro i år. Istället var det fullt fokus på spelen och vilket fokus sedan. Finns det någon Nintendo-serie som inte nämndes igår? Vi har redan fått ett nytt Super Mario Galaxy 2. Nytt Zelda-spel presenterades igår tillsammans med nytt Donkey Kong, nytt Kid Icarus, nytt Golden Sun, nytt Kirby och nytt Goldeneye. 2010 ser ut att bli det bästa spelåret för Nintendo-fans på mycket länge. Som om det inte räckte visades även deras nya bärbara konsol upp som fått namnet Nintendo 3DS. Ska bli oerhört intressant att se om den kan leverera på 3D-biten utan att man behöver spöka ut sig med fåniga glasögon. Spelbiten lär den leverera på utan tvekan för Nintendo sparade inte på krutet där heller. Med spel som Metal Gear, Final Fantasy och nyversioner av klassiker som Zelda och Star Fox på gång som några exempel visar man att man har branschens stöd för sin nya konsol. Microsoft och Sony borde ta sig en titt på Nintendo och lära sig ett och annat vad gäller fokus på rätt saker. E3 är trots allt en spelmässa i första hand. Nintendo får självklart full pott och det ska bli oerhört intressant att se om vad som händer nästa år. Förhoppningsvis behöver vi inte vänta fyra år igen på att få en sådan här bra presskonferens, men årets lär onekligen bli väldigt svårt att toppa.

Sist ut var Sony som blandat och gett rejält senaste åren. Inte minst vad gäller chefer på scen. Vem minns inte Sonys Kaz Hirais klassiska utrop vid presentationen av Ridge Racer. I år var det Kevin Butler som tidigare använts i reklamfilmer om PlayStation Move för att håna Nintendo Wii och Microsofts Kinect. Sin vana trogen började han med att såga först Kinects visning med Ponchos och sedan Nintendos kontroller för att inte vara precisa nog. Efter det var det fullt ös framåt med fokus på spel för deras PlayStation 3 och PlayStation Portable. Sony hade såklart även med sin rörelsekontroll PlayStation Move men inte alls lika mycket som Microsoft och dessutom släppte man mer information om sin än Microsoft med priser och olika paketlösningar. En bra mix med egna spel som Killzone 3, Gran Turismo 5 (som äntligen fått släppdatum i november) och tredjepartsutvecklare som Electronic Arts och Activision för att nämna några. En annan nyhet var såklar PlayStation plus som gör deras spelnätverk till betaltjänst. Något som PlayStation-fans länge retat Microsoft-fans för att man fått betala för Xbox Live. Nu ska det bli intressant och se hur PlayStation-fansen tar emot denna satsning från Sony. Dessutom vart det stort fokus på 3D där Sony ska uppdatera PlayStation 3 för att fungera med 3D och dessutom släppa glasögon som tillbehör. Allt för att konsolen ska leva upp till deras nya slogan att den gör allting. Kort sagt riktigt skön blandning av galna chefer, spelvisningar och satsning på teknik och mjukvara.

Ska det hela summeras kan man göra det med ett ord och det är comeback. Nintendo gjorde verkligen en kanonvisning jämfört med tidigare års ökenvandringar till fiaskon. Microsofts och Sonys diton var inte alls dåliga, men nådde inte heller upp till Nintendos satsning. Nu ser man med skräckblandad förtjustning fram emot nästa års visning från Nintendo, hur företaget ska kunna toppa årets supervisning förstår jag dock inte. Lär krävas något riktigt speciellt då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar